Spiritual Evolution

 

Labyrinter 

Meditativ vandring i labyrinter

Labyrinter har funnits i över 4000 år och finns i nästan varje större religiös tradition i världen. De har varit en integrerad del av många kulturer som Native American, grekiska, keltiska och Maya. Hopi kallade labyrint symbolen för ”moder jord” och jämställde den med Kiva(andlig byggnad). Liksom Stonehenge och pyramiderna, som också är magiska geometriska former som definierar helig plats.

Under korstågen användes de för att symboliskt representera pilgrimsfärd till det heliga landet. Idag används labyrinter för eftertanke, meditation, bön och välbefinnande. De är skapade i sand, majsmjöl, vetemjöl målade på duk, formad med maskeringstejp eller sträng som en tillfällig konstruktion, eller byggda permanent med stenar, uthuggna i gräs, skapad av jord, byggd av vegetation eller andra naturmaterial.

Det finns tre grundläggande motiv – sju krets, elva krets, och tolv krets. Den vanligaste konstruktionen som finns runt om i landet i dag är de med sju kretsar. Dessa sju kretskonstruktioner hittades på keramik från över 2000 år sedan. Chartres Katedralen i Chartres, Frankrike är ett mycket berömt exempel på en elva kretsdesign. En av de mest kända delarna av katedralen i Chartres är det spektakulära rosenfönstret över de stora västra dörrarna. Fönstret har samma mått som en labyrint och har samma avstånd upp på den västra väggen som en labyrint på golvet från katedralens huvudingång nedanför  fönstret. Imaginära kosmiska gångjärn ligger där dörrarna och golvet möts och när dörrarna är stängda hamnar rosenfönstret direkt ovanpå labyrinten, på så vis kombineras det glittrande, färgade ljuset i fönstret och mörkret i labyrinten till en labyrintisk pilgrimsfärd.

En annan nyare finns på Grace Cathedral i San Francisco och Christ the King Lutheran Church i Torrence, Kalifornien. Den elva krets, eller maltesiska designen, som har en åttkantig form, finns i Amiens katedral i Frankrike. Storleken på labyrinten kan vara allt från en liten design på en sten till över 40 meter i diameter.

Det finns 2 typer av labyrinter (på engelska Labyrinth and Maze) Många gör misstaget att tro att de är detsamma. En ”Maze” har återvändsgränder och många trick varv. En labyrint har bara en väg som leder in till centrum och tillbaka ut igen. Det finns inga återvändsgränder.

När du går en labyrint, slingrar den sig fram och tillbaka, vänder 180 grader varje gång du går in i en ny krets. När du ändrar din riktning skiftar medvetandet från vänster till höger hjärnhalva. Detta är en av anledningarna till att labyrinten kan inducera receptiva medvetandetillstånd. Det kan också bidra till att balansera dina chakran. Varje individs promenad är en personlig upplevelse. Hur man går och vad man får ut varierar med varje promenad. Vissa människor använder promenaden för att rensa sinnet och centrera sig. Andragår in med en fråga eller någon oro. Tiden i mitten kan användas för att ta emot, reflektera, meditera eller för att be, liksom för att upptäcka vår egna heliga inre rymd. Vad varje person får kan integreras på promenaden ut. Din promenad kan vara en helande och ibland mycket djup upplevelse eller det kan vara bara en trevlig promenad. Varje gång är annorlunda.

En av de personer som har gjort mest arbete i återuppliva den labyrint är pastor Lauren Artress. År 1992 förde pastor Artress labyrintens form till Grace Cathedral i San Francisco, CA. Sedan dess har över en miljon människor vandrat i denna labyrint, och flera hundra andra labyrinter växer upp runt om i USA. Varför den plötsliga intresset för denna gamla form? Pastor Artress tillskriver det till bristen på andlig medvetenhet i modern kultur. ”Vi förlorade vår känsla av sammanhang för oss själva och det oändliga mysteriet av skapande”, skriver pastor Dr Lauren Artress, (Canon of Grace Cathedral), i sin bok om labyrinten, Fotvandring en Helig Stig: ”Skapelseväven har kastats ur balans.”

Labyrinter är verkligen heliga platser. Själva designen är till sin natur kraftfull. Platsen och upplevelsen av att gå den är också mycket andlig och kraftfull och kan hjälpa oss att få en större känsla av enhet. Det är ett verktyg för människor av allaövertygelser att samlas i för en gemensam andlig upplevelse.

 

Ytterligare information om Labyrinter http://www.labyrinthos.net/index.html